lördag 29 november 2014

Ulrika Hydman låter det bekant?


Inne i en liten trång butik i Hudiksvall fyndade jag ett gäng kakburkar och väl hemma såg jag namnteckningen i nederkant på en av burkarna, det väckte min nyfikenhet. Ulrika Hydman Vallien.
Burken ligger nu ute till försäljning på tradera.


Ulrica Margareta Hydman Vallien, född den 24 mars 1938Stockholm, är en svensk konstnär som arbetar huvudsakligen med glas och måleri. Hon är känd för sina slingrande ormar, tulpaner och vargar på glas och målningar. Hon är dotter till Stig Johan Hydman och Margit Billberg-Johansson och gift med konstnären Bertil Vallien. Hon är bosatt i Åfors, Algutsboda socken i Småland.

Utbildning

Ulrica Hydman gick på Konstfack i Stockholm där hon lästekeramik och glas. Hennes lärare där var bl. a. Stig Lindberg. Vid Konstfack träffade hon även sin blivande make Bertil Vallien som hon gifte sig med i september 1963. Efter avslutad utbildning gjorde de 1961-1963 studieresor till Mexiko och USA, där de båda arbetade med keramik. Bertil Vallien erbjöds senare jobb som konstnär och designer på Åfors glasbruk och båda bosatte sig där.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar